Myter om tøybleier

Myter om Tøybleier
Det finnes mange myter rundt omkring angående tøybleier, og ofte kommer det fra folk som aldri har prøvd det selv! Her har vi samlet noen av mytene rundt tøybleiebruk!

1. Tøybleier må vaskes = vann og energi = ikke miljøvennlig.


At tøybleier må vaskes er helt korrekt, men at de ikke er et mer miljøvennlig valg på grunn av det er usant.
  • Dagens vaskemaskiner blir mer og mer energi- og vannbesparende.
  • Produksjonen og transport for 24 tøybleier er MYE mindre enn for 6000 engangsbleier.
  • Det vil alltid være mer miljøvennlig å bruke gjenbrukbare produkter fremfor engangsprodukter.

2. Det er så mye ekstra jobb med tøybleier!

Det er sant at det blir noen flere vask i løpet av uka (ca 2-3), men det er ikke slik at man må stå og vaske dem for hånd! Det tar faktisk noen få minutter å slenge alt i vaskemaskinen og skru den på. Om man henger dem til tørk, vil man bruke ca 5 minutter, noe som blir enda kortere om man bruker tørketrømmel.

Hvis man sammenligner med antall turer i butikken, og turer ut med søppelet, så kommer ikke tøybleier så dårlig ut allikevel!

Det er heller ikke slik at man må stå og brette i mange timer. Det finnes utrolige lettvindte tøybleieløsninger som er like enkelt som engangsbleier.

3. Tøybleier er ikke hygenisk.

Dette er bare ikke sant! Tøybleier blir helt rene i vaskemaskinen på 60o. Avføringen havner som oftest rett i doen, noe man egentlig skal gjøre med engangsbleier også! Det er ikke anderledes å vaske tøybleier enn å vaske klær som har vært utsatt for lekkasje.
4. Det er for dyrt med tøybleier.

Tøybleier er dyrere ved innkjøp, men sannheten er at de koster mindre enn halvparten så mye som engangsbleier.

Det finnes tøybleieløsninger for alle budsjetter, alt ifra under kr 1000 til ca kr 6000. Dette blir da kostnaden for HELE bleieperioden. Man må også huske at bleiene kan arves av andre barn eller selges brukt slik at gevinsten blir enda større.

Engangsbleier er billigere ved innkjøp, men man kan regne med å bruke kr10 000 + i løpet av bleieperioden. Ganger dette med flere barn, har man brukt VELDIG mye penger på noe som kastes rett i søppelet.

Når det gjelder strøm forbruk ved vasking, så bruker man ca kr30/uka ekstra. Vi vil tippe de fleste som kjører til/fra butikken bruker mer enn dette.
5. Det er for sent å begynne med tøybleier for barnet mitt er allerede 1 år gammel.

Det er aldri for sent å begynne med tøybleier! Mange opplever at det er faktisk enklere å finne tøybleieløsninger til litt større barn enn helt nyfødte. Selv om barnet er kanskje 1 år gammel, kommer det mest sannsynlig til å bruke bleier i 1-2 år til. Det oppleves ofte at tøybleiebarn slutter med bleier 6 mnd-1 år tidligere enn barn som bruker engangsbleier.
6. Tøybleier er ubehagelig for barnet!

Ok, det blir noe større bleiebak, men om barnet kunne ha valgt selv mellom tynn, tett, kjemikaljefylt plast og papir og litt tykkere, myk, naturstoff som puster, hva tror du de hadde valgt?