Sist men ikke minst om tøybleier

Fremdeles ikke overbevist?

Mange opplever at de må "forsvare" sitt valg når det gjelder bruk av tøybleier, og det syns vi er veldig trist. Derfor er det viktig å få ut informasjon om hva bruken av tøybleier faktisk innebærer, og at det ikke blir så "fremmedgjort" som det er i dag.
  • Tøybleier er ikke så "mye arbeid" som mange tror. Vi lyver hvis vi sier at det er akkurat like lite jobb som engangsbleier (for det er bekvemt å følge kjøp-og-kast-prinsippet), men vi tør påstå at forskjellen ikke er så stor. Du slipper å gå ut med søpla hele tiden, og du slipper å huske å handle bleier - for du har de alltid i hus! De fleste av oss vasker alt i vaskemaskinen uansett, og bleiene er ikke noe unntak - de trenger ikke å kokes i kjele...

 

  • Tøybleier er med på å forebygge sår stump, særlig om du velger en løsning som "puster". Mange opplever at eventuelle bleieutslett forsvinner ved bruk av tøybleier.

 

  • Det er påvist at temperaturen i pungen hos guttebabyer som bruker engangsbleier, er opp til en hel grad høyere enn hos de som bruker tøybleier. Dette kan føre til dårlig sædkvalitet i voksen alder.

 

  • Engangsbleier er tilsatt mange kjemikalier og "superabsorbenter" som skal virke oppsugende. Det er imidlertid påvist at flere av bleieprodusentene bruker det miljøskadelige stoffet TBT, som kan føre til hormonforstyrrelser.

 

  • Barn som bruker tøybleier blir gjerne bleiefri tidligere enn de som bruker engangsbleier. Gjennomsnittlig lengde på bleieperioden har økt betraktelig siden engangsbleiene kom på markedet. Det er lettere for barnet å lære seg å kjenne når det har tisset med tøybleier.

 

  • Mange opplever at tøybleier lekker betydelig mindre enn engangsbleier. Det er viktig å prøve seg fram, for alle barn er ulike, men når man finner den løsningen som passer til sitt barn så vil mange oppleve at det holder mer tett enn engangsbleier (fordi du lettere kan tilpasse hva som skal være inni). En god tøybleieløsning skal holde tett, også gjennom natta.

 

  • Til slutt: Tøybleier er gøy! Det fins et hav av ulike tøybleier på markedet, med mange morsomme farger og spreke design. Kanskje ikke et slående argument, men det er iallfall med på å gjøre bleieskiftene morsommere for mor og far, og for barnet når det blir stort nok og kan "velge" hvilken bleie det skal ha på seg :)